Dosell användare
Vad är Dosell och vem kan använda tjänsten?
Dosell är en läkemedelsrobot för säkrare och enklare läkemedelshantering i hemmet. Innan Dosell Konsument lanserades har läkemedelsrobotar bara funnits att få genom hemsjukvården eller genom den offentliga vården. Nu kan alla som använder dospåsar köpa Dosell för egen räkning på apoteket.se.
För att skaffa dospåsar kan du prata med din läkare eller enkelt beställa DosPac här.
Våra användare trivs mycket bra med Dosell – läs mer om användarupplevelser längre ned på denna sida.
Per är en av landets många anhöriga till föräldrar som medicinerar flera gånger per dag. Pers pappa Claes är 82 år, har kol och medicinerar även för cancer och Alzheimers. För att hålla sjukdomarna i schack tar Claes sex olika tabletter två gånger per dag. Dessutom behöver Claes använda en inhalator vid flera tillfällen dagligen och måste även komma ihåg sina plåster som utgör bromsmedicin mot Alzheimers.
– Det har alltid funnits en stress om att glömma pappas mediciner. Mamma och jag har hjälpts åt att komma ihåg, men jag bor inte i stan vilket gjort det allt svårare, berättar Per.
När DosPac introducerades på apoteket var det ett första hjälpmedel. Då slapp Pers mamma stå och sortera tabletter i dosetten en timme varje söndag. Men dospåsarna eliminerar inte risken att glömma bort om man tagit sin dos eller inte från dosrullen:
– Vi bestämde oss för att prova en läkemedelsrobot i stället. Det är vi mycket glada för.
Roboten säkerställer att pappa tar sin medicin – och i rätt mängd. När vi använde endast dospåsar kunde det hända att minnet svek ibland och pappa tog ytterligare en dos. Det kan vara allvarligt det också – att ta för mycket medicin, säger Per.
Nu har Pers mamma lärt sig att montera de färdigpackade dosrullarna med streckkod. Tar Pers pappa inte medicinen går ett larm både till Per och hans mammas mobiltelefoner.
– Det känns tryggt måste jag säga, avslutar Per.
2016 fick Åsas dotter Malin diagnosen epilepsi. Från och med den dagen har hela familjen från Karlstad behövt rycka in och hjälpa Malin att komma ihåg att ta sina förebyggande mediciner. Idag har hon varit anfallsfri sedan februari.
Eftersom Malin, sedan åtta års ålder, har både adhd och Aspergers syndrom så har familjen alltid behövt vara med och stötta. När Malin fick epilepsi tillkom även en hel del medicinering, berättar Åsa Tobiasson, mamma till Malin.
Malin äter fyra tabletter på morgonen och tre på kvällen. Mamma Åsa har behövt sortera och fördela tabletterna samt påminna så Malin inte missar ett piller:
– Vi vill ju att Malin ska få umgås med sina vänner och hitta på saker på helgerna. Men det innefattar även att hon kan glömma medicinen vilket i sin tur resulterar i en hel del tjat. Något som vi alla är trötta på.
Missar Malin en dos kan hon få ett anfall som ibland sker utanför hemmet. För att ge Malin en friare och mer självständig vardag tog föräldrarna hjälp av en robot.
– I stället för att ha en mamma och pappa som tjatar har Malin nu hjälp av mini-Malin, som vi kallar roboten för. Egentligen heter den Dosell och det är så skönt att numera veta att Malin får sin medicin i rätt mäng och i rätt tid, förklarar Åsa.
Bäst av allt är att slippa oron:
-Det här är verkligen ett hjälpmedel för alla som regelbundet tar medicin, oavsett ålder. Om hon inte tar sin medicin får vi ett sms och i Malins fall kan det handla om ett anfall vilket gör att vi kan reagera direkt. Det är helt enkelt en trygghet och säkerhet för alla inblandade parter.
Theo, 48 år bor i Nybro tillsammans med sin sambo och sina tre barn. För ett och ett halvt år sedan fick han en hjärtinfarkt och idag äter Theo mediciner för att undvika återfall och smärtor.
– Hjärtinfarkten kom helt plötsligt. När jag åkte i ambulansen var jag helt säker på att det var en lunginflammation. Jag har nämligen haft det tidigare och det kändes precis likadant. Väl inne på sjukhuset konstaterade läkaren att det var en hjärtinfarkt och sedan dess har jag ätit mediciner.
Med hjälp av rätt medicinering jobbar Theo heltid igen som verktyg- och instrumentansvarig. För det krävs att han tar flera mediciner per dag. Till en början både morgon och kväll men numera fyra tabletter vid ett tillfälle. Något som först var ett trist moment.
– Man vet ju att man måste ta tabletterna, men det är så tråkigt att sortera. Det är ett nödvändigt ont och tidigare satt jag en gång i veckan och delade upp tabletterna i en dosett. Nu, med hjälp av en läkemedelsrobot, slipper jag det tidskrävande momentet, säger Theo.
Roboten är Sveriges första för konsumenter och hanterar dospåsar fyllda med mediciner i tablettform och ger rätt dos i rätt tid för att undvika felmedicinering.
Theo märker skillnad direkt om han missar en dos.
– Då får jag bröstsmärtor och kärlkramper. Oftast är det på morgonen man glömmer. Mina barn och min sambo är supersnabba med att påminna. Det är nog det som är det bästa med roboten. Att min familj numera slipper oroa sig över om jag tagit min medicin eller inte.
Per Gustafsson är 51 och lever med funktionella och dissociativa nervologiska symptom. Per medicinerar förebyggande mot Parkinson och har hemtjänst tre gånger per dag där han bo i Enköping.
– Om jag inte tar min medicin på utsatt tid får jag värk. Så jag måste strikt hålla de tider som min läkare angivit för att medicinen även ska fungera förebyggande, berättar Per Gustafsson.
Det är speciellt på morgonen som Per ofta glömt att ta sin medicin:
– Hemtjänsten kommer och hjälper mig på morgonen, så det brukar ordna sig. Personalen är verkligen imponerade av min Dosell, som påminner även dem att medicinen måste fram!
Men en gång blev det problem, berättar Per:
– Jag behövde vård omedelbart och fick kalla på ambulans. Personalen som då kom hade aldrig sett en läkemedelsrobot förut och valde därför att inte försöka mixtra och få ut min medicin ur roboten. Då var det bara att demontera rullen för att ta med min medicin till sjukhuset. Jag är så nöjd med min Dosell och insåg att det är viktigt att sjukvårdpersonal utbildas genast.
Att roboten är kopplad till mobilen är mycket positivt tycker Per.
– Jag försökte faktiskt stänga av den vid ett tillfälle, tog ut batterierna och stoppade den i en låda. Men det gick fortfarande på back-up-ström förstod jag när jag hörde ett välbekant ljud från lådan… Det kallar jag säkerhet!
Jerry Göransson (62 år) bor i en liten villa på landet nära Skurup. För tio år sedan var han med om en hektisk period i sitt liv vilket resulterade i att han behövde sluta jobba, fokusera på sig själv och börja medicineras.
– Jag äter blodtryckssänkande, kolesterolsänkande samt blodförtunnande. Totalt blir det sex tabletter om dagen. Det kanske inte låter så jobbigt, men det tar mig ungefär tio minuter per dag vilket är mer än en timme i veckan. Tid jag mycket hellre lägger på annat, berättar Jerry Göransson.
Enligt Karolinska Institutet har närmare hälften av alla svenskar som är 60 år och äldre högt blodtryck. Om Jerry missar att ta sin blodtryckssänkande medicin får han stickningar i bröstet och kan inte träna lika intensivt som han annars är van vid.
– Det är på helgerna jag oftast glömmer. Som på beställning kommer den stickande känslan på söndagskväll och då vet jag att det är för att jag har slarvat. Jag har tränat kampsport större delen av mitt liv och medicineringen gör verklig skillnad på mitt mående, förklarar Jerry.
För att underlätta sin medicinering har Jerry tagit hjälp av en läkemedelsrobot. Han berättar:
– Den fungerar över förväntan! Jag slipper lägga ned tid på medicinhanteringen och jag kan ta med mig den överallt vilket gör att jag tar medicinen även på helgerna.
Framför allt värdefullt menar Jerry är att man får en omvänd kontroll.
– Min sambo får ett sms om jag inte tar min medicin vilket är ett jättebra komplement. För då slipper hon gå omkring och oroa sig och får en indirekt vetenskap om att allt är okej. Dessutom vet jag att jag kan kombinera tabletterna, vilket läkare oftast inte orkar kolla upp. En gång fick jag hjärtmedicin av en läkare som inte fungerade med min psoriasis och fick därför ett massivt utbrott. Nu har jag full kontroll, avslutar Jerry.